Digitális világ - Vloggerkedjünk!

Az EFOP-3.3.5-19-2020-00032 pályázat keretében 2021. június 28. és július 2. között az Óvoda utca földszinti informatika termében rendezkedtünk be a vlogger táborunkhoz. 17diák ismerkedett ezzel a napjainkban nagyon felkapott témával.
Az egymással való ismerkedés fontos elem volt az együttműködés megalapozásában. Egy google alkalmazás –Jamboard- segítségével mindenki készített bemutatkozó oldalt magáról, amit közösen megnéztünk.
A digitális világ megkerülhetetlen és alapvető szabályaival, az  internetes etikettel is ismerkedtünk. Megbeszéltük a kommentelés szabályait: az alapvető udvariasságot, a megfelelő témaválasztást, a stilisztikai hibalehetőségeket, a fotók megfelelő használatát és internetes alkalmazások (learningApps) segítségével gyakoroltuk is ezeket.

 

A hírek világával is foglalkoztunk. Megbeszéltük mit tekintünk hírnek, milyen jelzések segítenek a valódi és az álhír megkülönböztetésében. Online álhírvadász oldal segítségével, feladat megoldása során próbáltuk összegyűjteni az álhírek jellemzőit.
A vlogok világába lépve összegyűjtöttük a típusait, népszerű vlogokkal, vloggerekkel ismerkedtünk. Megvizsgáltuk a feliratkozók számát, nézettséget, mint a sikeresség mérőszámait. Összegyűjtöttük a jó vlog kritériumait. Elemeztük egy-egy vlog bejegyzéséhez szükséges idő ráfordítást.

Kirándultunk a Nyíregyházi Állatparkba, ahol a kánikula ellenére kellemes napot töltöttünk, és  vlog készítéséhez szükséges nyersanyagokat vettünk fel.


A rögzített mozgóképi anyagok segítségével saját vlog bejegyzés készítéséhez kezdtünk. Szerkesztő párokat alakítottunk, majd a videóvágó program megismerése után megkezdődött a felvett anyagok szerkesztése. Ez a vágást, szükség szerinti zenei aláfestést, narrátor szöveg elkészítését és a felvételhez kapcsolását jelentette. A kész bejegyzéseket saját drive felületre töltöttük fel.
Zárónapunk reggelén megnéztük közösen az elkészült vlog bejegyzéseket. Értékeltük az elkészült munkákat. Ebédig filmnézés várt a tábor résztvevőire.
A délutáni táborzáráson került sor a heti tevékenység értékelésére, beszéltünk arról, hogy mennyire sikerült a várakozásuknak megfelelően megvalósítani a hét programjait, milyen pozitív és esetlegesen negatív tapasztalatot gyűjtöttek a tábor ideje alatt. A megbeszélés után nyílt lehetőség egy kis szabad játékra a számítógépen.
Jó hangulatú, eredményes tábor végén búcsúztunk el egymástól.

Kaprinyák Sándor

táborvezető

 

Kiegészítő információk