Varázsvilág tábor

Varázsvilág tábor

Iskolánk EFOP táborainak egyik művészeti táborát 2021. június 28. és július 2. között valósítottuk meg Varázsvilág címmel.

A hét programjaiba 18 lelkes, kreatív, minden feladatra nyitott 3. és 4. osztályos gyerek kapcsolódott be. A hét központi témája az érzelmek kifejezése volt a különböző művészeti ágakon keresztül. Célunk, hogy minél jobban megismerjék és kifejezzék érzéseiket, értsék meg mások érzéseit is, nemcsak szavak segítségével. Hangsúlyoztuk az elfogadás, együttérzés, együttműködés jelentőségét. A tábor helyszínéül szolgáló tanteremben sok olyan képet helyeztünk el, amelyen mindenféle érzelmeket fejeznek ki az emberek.

 Programjaink közt először az alkotást említem. Párban egymás árnyékát rajzolták, festették csomagoló papírra. Egy némafilm részlethez folytatást festettek képregényes formában. Személyes tárggyá alakítottak át egy követ, faágat festéssel, fonallal. Karkötőt fontak. Fény-árnyékszínházat készítettek. Az utolsó napon egy komplex művészeti alkotásban volt részük. Először szobrokat formáztak alufóliából, képet festettek a szobrokról, majd egy-egy jelenetet találtak ki a képhez, zenei aláfestéssel.

Minden nap fontos szerepet kapott a játék, drámajáték is az alkotások között, akár irányítottan, akár szabadon. Emlékezetes számomra a plédes ismerkedő, melyben kreativitásukat is becsempészték, hogy nehezítsenek a játékon. A pléd mögül gyorsan előbukkanó társukat kellett megnevezni és ezzel lehetett egy-egy csapattagot elrabolni, de nehezítették egymás között a feladatot alkalmanként egy napszemüveges arccal.

Kirándultunk is a hét folyamán. Jártunk a Nyíregyházi Állatparkban, ahol megfigyeltük, hogy az állatok is tudnak érzelmeket kifejezni. A gyerekek feljegyzéseket készítettek, fotóztak, állathangokat vettek fel. Másnap reggel beszámoltak egymásnak csoportokban egy-egy ppt. bemutató segítségével, a különböző földrészen élő állatokról. A Helytörténeti Gyűjteményben részt vettünk egy foglalkozáson, ahol a színek és az érzelmek kapcsolatát kerestük, készítettek barátságkarkötőt.

Összegeztük a hetet a hét folyamán bővülő kiállítással, képösszeállítással. Végül közös fagylaltozással zártuk a programokat. Remélem szép emlékeik maradtak erről a hétről, mint ahogy nekünk is, pedagógusoknak:

Nábrádiné Bagdi Ildikó és Kaprinyákné Ádám Edit

 

 

Kiegészítő információk