Szerválj a jövődért!

SZERVÁLJ A JÖVŐDÉRT! NAPKÖZI ERZSÉBET-TÁBOR A POLGÁRI ÚTON

2018. július 30 - augusztus 03. között a Bocskai Iskolában 70 tanuló vett részt a „Szerválj a jövődért!” elnevezésű Napközi Erzsébet-táborban. Az 5 nap alatt az asztalitenisz szerepelt a középpontban, de természetesen különböző egyéb népszerű sportágak (kosárlabda, röplabda, labdarúgás, tollaslabda, kézilabda) alapvető szabályainak megismerésére és gyakorlására is sok időt fordítottunk.

Célkitűzésünk fókuszában a pingpong népszerűsítése mellett a sportos életmód, a testmozgás, mint az egészséges életvitel alapjainak lerakása szerepelt.

Fontosnak tartottuk, hogy a tanulók saját maguk alkossanak meg egy tábori szabálygyűjteményt. A pedagógiai módszertant követve tettük ezt, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy sokkal nagyobb hatékonysággal figyelnek a tanulók a saját maguk által alkotott házirend betartására. A visszaigazolást most is megkaptuk!

Programjaink sorában elsőként említeném a csoportkohéziót erősítő csapatépítő feladatok sokszínűségét, mivel a táborozók különböző életkorúak voltak. Ez a típusú kompetenciafejlesztés végig kísérte pedagógusaink munkáját a tábor egésze alatt. Jó volt látni, amikor felsőbb évesek gondoskodó tekintettel és segítséggel óvták a kicsiket a különböző programok során.

A táborozók az interneten megismerkedhettek az asztalitenisz alapvető szabályaival, kiemelkedő egyéniségeivel, ezzel fejlesztettük az infokommunikációs kompetenciájukat is. Ezt követően a gyakorlatban mutatták be ezeket a Hódos Imre SE asztalitenisz szakosztályának játékosai. Ezután egy rövid bemutatót tartottak az alapvető és egyedi ütéskombinációk variációival, majd mindenki kipróbálhatta az alapütéseket. Természetesen az edzések után házibajnokság keretein belül mutathatta meg mindenki, hogyan tud pingpongozni. A mérkőzéseken sok ügyes, tehetséges asztaliteniszező palánta csillogtatta meg tudását. Reméljük közülük minél többen fogják kitartó szorgalommal, akaraterővel, edzésmunkával csiszolni technikájukat és lesznek a hajdúnánási asztalitenisz jövő reménységei.

A debreceni kirándulásunk során az Agórában rengeteg természettudományi élménnyel gazdagodtunk, érdekes kísérleteknek köszönhetően fejthettük meg néhány hétköznapi dolog tudományos hátterét. A planetáriumi bemutató segítségével bepillantást nyertünk az univerzum titokzatos világába. Az állandó kiállítás interaktív játékai teljesen magával ragadták a táborozókat.

Hétfő délután kikapcsolódásképpen, a nagy hőség elől menekülve egy 3D-s animációs filmet néztünk meg a moziban. A hét során nagy gondot fordítottunk tanulóink kreativitásának és kézügyességének fejlesztésére. Kedvenc sportáguk piktogramjának dombornyomatát készítették el fémlemezre. Nagyon sokan vállalkoztak a dekupázs technika elsajátítására és bőrből, gyöngyből különböző ékszerek készítésére.

Mint minden táborunkban élményprogramként most is ellátogattunk a hajdúnánási fürdőbe. Felhőtlen jókedvvel használták ki a gyerekek a strand nyújtotta lehetőségeket.

Diákjaink egyöntetű véleménye szerint a napi négyszeri étkezés során bőségesen kaptak sok finomságot. A sok gyümölcs mellett a napi 1,5 liter üdítő és ásványvíz segített mindenkit a kánikula okozta problémák leküzdésében.

Az utolsó napon ügyességi feladatokból álló jó hangulatú csapatversenyt rendeztünk. Nagy öröm volt látni, ahogy szurkoltak és segítettek egymásnak az egy csoportba tartozó kicsik és nagyok.

A táborozók és szüleik véleménye minden tekintetben egybehangzó: nagyon színvonalas, értékes, élményekben gazdag tábort zártunk.

Székely Barnabás, táborvezető


 

Kiegészítő információk