„Csinálom, mondom, éneklem…”

"Csinálom, mondom, éneklem…”
NTP-TEHETSEG-23-0182 - "Amit az ősi tűzhely lángja fest"

Nagy a sürgés-forgás az NTP-„Amit az ősi tűzhely lángja fest” című pályázat háza táján. Mozgalmas hetet zártak a programban résztvevők, hiszen az elmúlt héten több esemény is színesítette tevékenységeiket. Az idei tanévben a  nyertes pályázatnak köszönhetően 60 órás tehetséggondozó programon vesznek  részt, melynek során népi kultúránk tárgyalkotó művészetével ismerkednek meg a gyerekek. Minden héten gyakorolják a népi kézművesség pályázatban megismerendő elemeit, de kilépve az iskola falai közül más helyszínekre is ellátogatnak.

 

A programban résztvevők teljes szívvel hiszik és vallják Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas néprajzkutató szavait:  „A népművészet viszont nem az, hogy hallgatom és nézem, hanem hogy csinálom, mondom, éneklem.”

Hallgattak, néztek és énekeltek is ugyanis azon a kiállításmegnyitón, melyet Harangozó Imre újkígyósi tanár, néprajzkutató, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjának Csángóföldön készített fotóiból rendeztek „Napkeletre tekinték” címmel a Helytörténeti Gyűjtemény nagy kiállítótermében. A gyerekek közös dallal köszöntötték a megnyitó  résztvevőit, köztük a Magyar Művészeti Akadémia városunkban megjelent vendégeit, akik éves közgyűlésüket tartották ezen a napon a Kendereskertben.

Az előadott  moldvai dallamokat a gyerekek a Nádudvari Kézműves Szakgimnáziumban tanulták a néhány hete tett műhelymunkájuk során.

A kiállításmegnyitó után a néprajzkutató Harangozó Imre előadását hallgathatták meg a gyerekek a néphagyományainkról, a közösségeinkről, beszélgettek a nevelésről, az iskola szerepéről a kiállított képek mondanivalója kapcsán.

A gyerekek lelkes hallgatóságnak bizonyultak, sokat tanultak ezen a délutánon.

Nagy fába vágták ezután a fejszéjüket, hiszen egy remek ötlet alapján beneveztek a hétvégi kihajtás egyik nagy eseményébe, az öhönfőző versenybe. A pályázatnak fontos eleme a népi ételek megismerése, sőt az elkészítésének megtanulása is. Az öhön igazi pásztorétel, mely minden helyi ember házatáján ismert étel, sokan elkészítik ilyenkor tavasszal. Segítségünkre a Csikós Botond 4.b osztályos résztvevőnk nagypapája, Badics János mesterszakács és leánya- a Botond anyukája - voltak, akik olyan finom ételt készítettek, hogy mind a 10 ujjukat megnyalták utána.

Az ebéd elkészülte után részt vettek a gyerekekkel az Aranyszalma Néptáncegyüttes bemutatóján, ahol közösen táncoltak is egyet a táncosokkal.

A főzőversenyen helyezést nem értek el, de számukra sem a győzelem volt a fontos. Sokat tanultak újra: ételt készítettek, jót ettek, táncoltak, sőt, a kihajtási ceremónia részesei voltak.

A program folytatódik tovább a számukra a tanév végéig, s bár közel túl vannak a 60 órán, vannak még tervek és események, melyek teljessé teszik tudásukat a betervezett tevékenységek során. Többek között egy kirándulás, ahol a Hajdú-föld értékeivel ismerkednek, valamint egy karitatív mesterségbemutató a május 19-i futónapon.

 

 

Fekete Andrea


 

Kiegészítő információk