Kutatók Éjszakája 2017

2017.szeptember 29-én rendezték meg a Kutatók Éjszakája rendezvényt, immár 12. éve. Ezen az egyéjszakás non-profit fesztiválon egész Európában több, mint 300 városban kutatókkal lehet játszani, beszélgetni, kísérletezni miközben bepillantást nyerünk a tudomány titokzatos világba. Hazánkban ezen a napon 30 városban, közel 2000 program megszervezésével várták az érdeklődőket. 2017-re az előző évi eredményeken felbuzdulva számos felsőoktatási intézmény jelezte részvételi szándékát a Tempus Közalapítvány felé, mint ahogy a Bocskai István Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium is. A hozzánk legközelebb eső rendezvényt a Debreceni Egyetemen szervezték meg. A fesztivál célja, hogy növelje a tudományos karrier vonzerejét és a fiatalok érdeklődési körét.


Ezen a szép pénteki napon fél kettőkor indultunk el az iskolából 40 felsős gyerek és 4 pedagógus Times néni, Ági néni, Magdi néni és Tamás bácsi, akik már hetekkel a program előtt regisztráltak minket a legérdekesebb eseményekre. Voltunk a Debreceni Egyetem Élettudományi Tanszékének egyik laboratóriumába, ahol különféle kísérleteket végezhettünk növényi preparátumokkal. Ezután elmentünk megnézni az Egyetem rektori hivatalát, ahol néhányan a rektor talárját is felpróbálhatták. Nagyon sok információval gazdagodtunk, például megtudtuk, hogy a Debreceni Egyetemen 30 000 diák tanul és közülük 6000 külföldi. Aztán a Kémia Tanszéken a Tájformáló erőket csodálhattuk meg egy terepteremben,.
Az egyetem főépületében MOLekula - avagy játékos természettudományi kísérleteket végezhettünk a MOL támogatásával. melyekért ajándékokat kaptunk: labdát, tollat, kulcstartót. Este a Látványos kémiai kísérletek programon vehettünk részt, melynek egyik előadója a Spektrum Televízió Brutális kémia című műsorából jól ismert Nagy Gergő Zoltán vegyész volt. A több mint másfél órás kísérletsorozat során a diákok sok-sok élménnyel gazdagon térhettek haza. A kísérletek érthetőbbé, szerethetőbbé tették a sokszor talán “nehezebben érthető” kémiai reakciókat. A fesztivál második felét az Agora területén töltöttük, ahol a feketelyukakról halhattunk egy izgalmas és érdekes beszámolót. A tanáraink végül egy kis meglepetéssel készültek nekünk. A meglepetés az volt, hogy elmehettünk a McDonald’sba. Szerintem minden gyerek és tanár egyaránt jól érezte magát és jó emlékekkel tért haza. Köszönjük a szervezést és a lehetőséget.
Veres Boglárka 7.b

Kiegészítő információk