Kézművestanya - Kendereskert

CSODASZARVAS

ISKOLAI KÖZÖSSÉGI PROGRAM

KÉZMŰVES TANYA – KENDERESKERT - 2019. június 17 – 21.

Az EFOP-3.3.5-17-2017-00008 projekt keretében megvalósuló nyári program célja, hogy nem hagyományos iskolai tanórák keretében nem formális módszerek segítségével a diákok érdeklődésükhöz közel álló témák szabad feldolgozására kapjanak lehetőséget. Élményszerű közösségi alkalmakon gazdagodjanak érdekes, értékes ismeretekkel.

A Kendereskertben megvalósult Kézműves tanya napközis tábor programja is a fentieknek megfelelően állt össze. A tábor témája:”Nem úgy van most, mint volt régen…” – ehhez kapcsolódóan ismerkedhettek meg a gyerekek a különböző népi mesterségekkel: nemezelés, szövés, korongozás, fafaragás, szalmafonás, bőrözés. A foglalkozás során készíthettek marok edényeket, agyaghurkákból apró tárgyakat, de Terdik Angéla fazekas segítségével a korongozást is kipróbálhatták. Magi Imre fafaragó a véső, a faragó kés használatával ismertette meg a gyerekeket, Reszeginé Marika nénitől a négyes fonás, a kunkorgó készítésének titkát leshették el a diákjaink. Anita és Andi nénivel a hosszas gyúrás és simogatás után sok-sok labda, papucs, nemezékszer készült gyapjúból. Gergő bácsival bőr karkötőket csinálhattak, Jutka néni és Vivien néni a régi rongybabák készítését mutatta be tanulóinknak. Szövéssel tarisznyát, rongyszőnyeget alkottunk, Ica és Anikó néni segítségével megismerkedtek diákjaink a régi textilanyagok díszítésével, a keresztszemes és a szabadrajzú hímzések technikájával is. Ékszer készítésére is lehetőség volt.

 

A helytörténeti múzeumban Darócziné Bordás Andrea múzeumpedagógus vezetésével számos régi fajátékot, ügyességi játékokat kipróbálhattak, majd a Cifraszűr Néptánc Egyesület táncosai kalotaszegi, moldvai táncokat mutattak be, s rögtönzött táncházat tartottak a tábor résztvevőinek. Mindeközben a kemencében kisült a dübbencs.

Felejthetetlen élményt nyújtott a tokaji kirándulás is. Ennek keretében ellátogattunk a Rakamazi Teknősház Látogatóközpontba, ahol Turul túrán vehettünk részt. Megelevenedett a magyar mondavilágból Emese álma, a turulmadár. A táltosokról, az égigérő fáról hallhattunk történeteket, kereshettünk kincseket a régészeti ásatásoknál, s beléphettünk a jurtába, ami három fő részből áll: a keregének nevezett kihúzható apácarács a nőt jelképezi, aki két lábbal áll a földön. A tartórúd szimbolizálja a férfit, kettejük kapcsolata pedig a jurta tetején található nyílásba, a tündökbe fut össze: az ott található kettős kereszt pedig a közösségre utal. A tündök alatt meghallgathattuk egyik legrégibb mesénket. A túra során tallérokat gyűjthettek a gyerekek, s a legjobbak oklevelet vehettek át. Ezt követően hajózhattunk a Bodrogon, s közvetlen közelről láthattuk a Bodrog és a Tisza találkozását.

A Csodaszarvas Program szervezői részéről ajándékprogram részesei lehettünk. Pécsről érkeztek hozzánk operaénekesek, akik a Kodály Emlékév kapcsán Kodály Zoltán munkásságával ismertették meg a gyerekeket. Ismert és kevésbé ismert népdalokat mutattak be, s közösen énekeltük az énekesekkel a Kodály Zoltán által feldolgozott műveket.

A tábor utolsó napjához érkezve a gyerekek igyekeztek befejezni alkotásaikat, kiállítást rendeztünk az elkészült munkákból. A kiállításra meghívtuk a gyerekek szüleit is, akik gyönyörködtek gyermekeik munkáiban. A délután záró programjaként Sőrés Rozka mesemondó meséit hallgattuk meg, s szülők, gyerekek aktív részesei lehettek a meséknek.

A tábor végeztével elmondhatjuk, hogy a program elérte célját: a gyerekek az élmények, tevékenységek során észrevétlenül sok-sok ismerettel lettek gazdagabbak, s számtalan alkotással, maradandó élménnyel térhettek haza.

A program során pedagógusként megtapasztalhattuk azt, hogy a tanítási órákon nyüzsgő, megülni, figyelni nem tudó kisdiákokat itt nem kellett fegyelmezni. Órákra belemélyedtek munkáikba, olykor kidugott nyelvecskével, csodálatos remekeket alkottak, a zárkózottak, halk szavúak megnyíltak, érdeklődőkké, beszédessé váltak.

A mindennapi élménybeszámolók kapcsán a szülők részéről is kimondva kimondatlanul is éreztük a köszönetet gyermekeik foglalkoztatásáért.

Köszönjük mindazoknak a munkáját (Éva néni, Erzsike néni, Inci néni, Ibolya néni, Tünde néni, Csaba bácsi, sofőr bácsik, szakács nénik…), akik lehetővé tették ezt a felejthetetlen egy hetet gyereknek, felnőttnek egyaránt.

 

Vargáné Papp Júlia


 

Kiegészítő információk