Pedagógiai Díjat kapott művészeti iskolánk vezetője

 Pedagógiai Díjat kapott művészeti iskolánk vezetője

Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület célja évtizedek óta, hogy ne csak összefogja, hanem jól működő közösségbe is szervezze a magyarországi gyermek néptánccsoportokat, azoknak vezetőit és minden olyan pedagógust, aki a magyar gyermek néptánc előremozdításán fáradozik.

2017. március 4-én Százhalombattán az egyesület elnöksége által odaítélt elismeréseket adtak át, melyek közül az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület "Örökség Pedagógiai Díját” Bistey Attila tagintézmény-vezető úr vehette át.

Pályafutását földrajz - testnevelés szakos tanárként kezdte, ám a nyíregyházi Nyírség táncegyüttesben megélt élmények a táncpedagógusi pályára kalauzolták. Kiemelkedő tánctudását a csoportos megmérettetések mellett a felnőtt szóló táncversenyeken is bizonyította, 1998-ban kiérdemelte az „Örökös Aranysarkantyús Táncos” elismerést, amivel csak néhány néptáncos büszkélkedhet az országban. Ekkor már művészeti vezetője és koreográfusa volt a nyíregyházi Igrice Néptáncegyüttesnek, ahol az első tánclépéseket én is megtanulhattam tőle. Táncpedagógusként számos gyermek tánccsoport vezetőjeként bizonyította elhivatottságát, ami nemcsak a szakmai feladatok ellátásában merült ki, hanem a közösségek összekovácsolásában is.

2011 óta vezetője a hajdúnánási művészetoktatásnak. Irányítása alatt a művészeti iskola újonnan alapított néptánc tanszaka évente ér el megyei, területi, országos versenyeken dobogós helyezéseket; néhány év alatt országosan ismert lett.

Bistey Attila alapítója a Móra – Garabonciás Szóló – Néptánc Fesztivál és versenynek; megyei, regionális és országos gyermek néptáncversenyeken nemegyszer a szakmai zsűri tagjaként szerepelt, de ennél mindig is nagyobb kihívást jelentett számára a táncos szólisták felkészítése egy-egy versenyre, vagy a gyerekcsoportok sikeres szerepeltetése a Vécsey Kamara Néptáncversenyen, illetve az Országos Gyermek Néptánc Antológia színpadán. A szakmai elismerések mellett mégis azt tartja pedagógiai munkássága legszebb gyümölcsének, hogy az évek során növendékei közül 22 fő sikeres felvételi vizsgát tett a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola Tánctagozatára. Többen hivatásuknak is választották a táncoktatást és dolgoznak különböző „Néptáncos műhelyekben” továbbadva az egykor tőle megtanult tánctudást, táncszeretetet, és mindazt az értéket, élményt, amit egy néptáncos közösség ad. 

Saját hivatásom - a néptáncoktatás - választásában is példaértékű szerepe van az „Örökség Pedagógiai Díj”-jal büszkélkedhető Bistey Attilának, akinek pedagógiai pályafutását kezdetben mint táncos növendéke, manapság pedig mint tánctanári kollegája kísérhetem figyelemmel és tisztelettel. Ezúton is köszönet érte.

Bistey Attila tagintézményvezető a Bocskai Apródjai néptánccsoporttal
egy sikeres Vécsey-verseny után

Az "Örökség Pedagógiai Díj”

 

Makkai Andrea

Kiegészítő információk