Farsang

Vízkereszt napjától húshagyókeddig tartó, több hetes (változó hosszúságú) időszak a vidám farsang ideje. A féktelen mulatozás, evés ? ivás és alakoskodás időszaka. Jeles napok sora váltja egymást. Január 25-e Pál fordulása, február 2-a Gyertyaszentelő Boldogasszony napja, február 3-án a torokbajok gyógyítójának, Balázs püspöknek napjára emlékezünk. Természetesen meg kell említeni néhány időjárás és termésjósló napot is. Vince, Dorottya, Julianna, Üszögös Szent Péter de Mátyás is ?megmutatta? a közelgő időt.

Farsang farkának szombatjától kezdődött a farsangozás. Három napos evés-ivás, alakoskodás, tánc következett. Voltak ?kanivó? napok, amikor a férfiak jártak a kocsmába, máskor az ?asszonyok ivója?, asszonyfarsang volt. Ekkor ők gyűltek össze a kocsmában és férfi módra mulathattak. Az asszonyok csak kétszer léphettek kocsmába az esztendő során:
az egyik nap a hamvazószerda utáni ?zabálócsütörtök? volt, amikor a húshagyókeddről megmaradt ételeket fogyasztották el, mert a régi ember ételt még a bolondos farsang idején sem dobott ki. A másik alkalom, amikor a lakodalom után az új menyecskét ?beitták? maguk közé.
Farsang idején volt legény- és leányavatás is. Különböző próbatételek elé állították a fiatalokat, ami után vagy avatás, vagy nevetés következett.
Jellegzetes farsangi lakomák voltak, amelyek a hit szerint elűzték a gonoszt, a telet, s meghozták a tavaszt. Ezért zajoskodtak, mulatoztak az emberek. A fiatalok még ?állakodalmat? is tartottak azért, hogy a vénlányokat kicsúfolják: ?Húshagyó, húshagyó, Engemet itthagyó!? Természetesen a vénlegényeket sem hagyták ki: ?Házasodj meg vén kappan, Vedd el ezt a mosdatlant!?
A mértéktelenség jellemezte az embereket farsang idején. A farsang farka előtti csütörtök volt a kocsonyafőző csütörtök. Ezen a napon kilencszer kellett jóllaknia mindenkinek kocsonyával. Rosszullétig teleették magukat. A Jóisten törvényét ilyenkor sokszor áthágták: kipróbálták milyen Őnélküle: valóságos poklot jártak.
A mértéktelen mulatásból a három nap végére, a böjt kezdetére mindenkinek elege lett, csömört kapott önmagától is az ember. Mégis fontos, hogy ez így legyen, mert ki kell mulatni magunkból a rosszaságot, hogy aztán tisztult lélekkel kezdhessük a 46 napos böjtöt, s az Isten Fiával együtt szenvedve a mi lelkünk is föltámadjon majd húsvét ünnepén.

Papp Anita

Kiegészítő információk