6-7. nap: Aktív várakozás

A hivatalos program véget ért, elköszöntünk a partneriskolák diákjaitól, nevelőitől. Várjuk a csütörtök délutánt, a repülőgépünk indulását.

Közben folytattuk azt, amit négy napja félbehagytunk: ismerkedést Isztanbullal. A szállodánk környékét már kezdjük megismerni, felismerni sétáink során. Annyira, hogy a tengerparti kikötőből is megtaláltuk a szállodánkat, miután tegnap ott tettek ki a buszból minkt török barátaink. A nagy autóbusz ugyanis nem tudott volna a szűk utcákban közlekedni. Így mi a hatalmas bőröndökkel kerestük és találtuk meg végül a Grand Beyazid Hotelt.

Az egyetem, a mellette magasodó dzsámi, minaret is ismerős környék lett. A Gerand Bazár és az egyetem előtti piac is ismerős termékeket kínál. Igaz, ez csak egy csepp a hatalmas városból. Rendkívül nagy a forgalom, egymás hegyén hátán sorakoznak az üzletek. Van olyan utca, ahol 200 méteren belül 30-40 cipő és táskaárus szorong. Annyi az üzlet, hogy a pincékbe is leköltözött: Az utcák szintje alatt alakítanak ki üzleteket. A lépcsők ide életveszélyesen vezetnek le.

 

5. nap: Certificate ceremony - azaz elköszönünk

A városnézést követően újra visszatértünk a Hünkar Pavilonba (Hünkar Köskü, magyarul: Vadászház), melynek kétsszintes éttermének alsó helyiségében fogadtak minket vendéglátóink Idris müdrüs mellett helyi intézmények vezetői, a partneriskolánk pedagógusai vettek részt a vacsorán. Idris Kaya köszöntője után több helyi vezetői is mondott búcsúzóul pár mondatot, melyben hangsúlyozták, mennyire fontosnak tartják a népek közötti együttműködést, barátságot.

Bővebben: 5. nap: Certificate ceremony - azaz elköszönünk

5. nap: Bursai városnézés

Ez a nap a városnézésé volt, gyerekek és tanárok együtt fedezték fel Bursa nevezetességeit.

Karagöz Múzeum

A karagöz egy török árnyjáték, mely a 16. században terjedt el az Oszmán Birodalomban. Az árnyjáték két főszereplője Karagöz, a tanulatlan, ám szókimondó és szellemes parasztlegény, és Hacivat, a művelt városlakó. A karagöz-játékokat régebben főtereken, kávéházakban játszották, és az egyik legkedveltebb szórakoztatási forma volt. A mozi és színház elterjedése óta háttérbe szorult, ma már jóformán csak Ramadankor, illetve főképp gyerekeknek szánt színházi előadásokon, hagyományőrző programokon lehet találkozni vele.

Bővebben: 5. nap: Bursai városnézés

4. nap: A hivatalos programok napja

Ma minden a hivatalos programok jegyében történ.Reggeli után az iskolában találkoztak a projekt résztvevői, tanárok és gyerekek közösen. Az iskola udvarán hatalmas üdvrivalgás köszöntötte a nemzetközi pedagóguscsoportot, mindenki egy egy kendőt kapott a nyakába, miután megmosta kezét illatos fertőtlenítő folyadékban, majd vett egy szem török édességet a kínáló kislányoktól. 

 

 

Bővebben: 4. nap: A hivatalos programok napja

3. nap: Városnézés Isztanbulban

A korai ébredés és svédasztalos reggeli elfogyasztása után elindultunk az isztambuli városnézésre. Elsőként a Hagia Sophia múzeumba tettünk látogatást. Az egy órás múzeumi séta után a szultán palotájának vendégei lehettünk egy rövid időre, a Topkapi szerájban. A Topkapı szeráj (palota, törökül: Topkapı Sarayı, azaz „Ágyúkapu palota”) 1465 és 1853 között az Oszmán Birodalom adminisztratív központja volt. Több kisebb épületből áll, és négy udvar veszi körül. Jelenleg már csak múzeumként működik, porcelán- és üvegedények, oszmán kori öltözékek, fegyverek, miniatúrák, kalligrafikus iratok és ékszerek láthatók.

 

Bővebben: 3. nap: Városnézés Isztanbulban

Kiegészítő információk