A 3. projekttalálkozóra készített videó

A "Comenius A" nemzetközi iskolai együttműködések programunkban a 3. találkozó előtti feladat minde ország iskolája számára egy videofilm készítése volt. A mi csoportunk egy litván népdal feldolgozását, litván tánc megtanulását, bemutatását kapta feladatul a nemzetközi munkamegosztásban.

Így sikerült:

 

A filmet készítette: Vargáné Jámbor Ildikó, Bistey Attila, Fülöp Valéria, Kaprinyák Sándor. Közreműködött iskolánk énekkara, a művészeti tagozat táncosai, hangszeres előadói. Külön köszönet a segítő pedagógusoknak, szülőknek!

3. partnertalálkozó - Románia - 4. nap

4. nap: Ünnepélyes események, búcsú

Reggeli után a falu ortodox templomában a pópa üdvözlő beszédét és áldását hallgathattuk meg. Énekszóval és egy kis szent képpel a kezünkben nyertünk elbocsátást. Egy perc múlva már a falu óvodájában találtuk magunkat, ahol meglepetten láttuk, hogy a nagycsoportosok már írni tanulnak.  A délelőtti fő feladatunk az ILS virág elkészítése volt, melynek nemzeti lobogó színű szirmait a különböző országok gyermekei festették meg hungarocellre. A nap megható pillanatai közé tartozott a nemzetenkénti barátságfa elültetése az iskolaudvaron, melynek hangulatát zenei aláfestésként az Európai Unió himnusza tett még emelkedettebbé.
Ebéd után ezúttal lehetőségünk volt picit sziesztázni és erőt gyűjteni a délután négy óra körül kezdődő fináléra. Az iskola tornaterme csordultig megtelt a programban résztvevő gyerekekkel, tanárokkal, és az izgatott szülőkkel. Kitartó és kemény felkészülés eredményét láttuk porondon. A helyi általános és középiskola növendékei minden nép számára tartogattak meglepetést. A spanyol nyitótánc és népdaléneklés után litván, magyar, török, és lengyel néptáncok előadásai következtek, melyeket a résztvevő országokat bemutató kisfilmek tettek még hangulatosabbá.

Bővebben: 3. partnertalálkozó - Románia - 4. nap

3. partnertalálkozó - Románia - 3. nap

3. nap: hivatalos programok

A helyi ízekkel gazdagított reggelit követően vendéglátóink az iskolába vezettek minket. Megismertük a kis létszámú iskolai osztályokat. A gyerekek ünneplőbe öltözve, sorfallalt állva, a helyi szokásnak megfelelően kaláccsal vártak ránk, melyből miután törtünk egy darabot, sóba mártva fogyasztottuk el. A népviseletbe öltözött lányok egy csokor nárcisszal és Comenius mappával leptek meg bennünket.  A kicsit füstös nevelői szobából az informatika terembe sétáltunk át, ez volt a délelőtti munkaértekezlet helyszíne. Minden ország bemutatta az otthon készített kisfilmjét, melyek témája egy-egy nemzet dalainak, táncainak bemutatása más nemzet által. Minden színvonalas produkciót tapssal köszöntöttek a résztvevők. Ezzel köszönték meg a csoport magas színvonalú munkáját.
Pihenésképpen meglátogattuk a sportpályán labdajátékokat játszó tanítványainkat.

Az ebédünket a panzióban fogyasztottuk el. Ebéd után úgy gondoltuk, nem jöhet más, csak a szieszta ? de tévedtünk.  Felfedezhettük a helyi középiskola négyemeletes  épületének fontosabb tantermeit, mint például a biológia és az informatika termeket. Szem- és fültanúi voltunk az iskolában futó projekteket bemutató IT produktumoknak is. A helyi óvodában Sanyi bácsi hiába kereste a traktor jelet, nem járt sikerrel. Az ortodox templomban megcsodáltuk az ikonosztáz festményeit, a fűtést biztosító hordozható cserépkályhát és a falakat díszítő csodálatos freskókat.

A gyerekekkel együtt készülődtünk az esti hangulatot megalapozó meglepetés partira a panzióban.
Az iskola néptánccsoportja lakodalmas koreográfiát mutatott be, melynek végén mindenki önfeledten táncolta a horát. Kellően megéheztünk, előételként a hamvadó tábortűz parazsánál kolbászt és sajtot grilleztünk, a fogadó szülők által készített sütikkel koszorúzva. Közben ínycsiklandozó illatok árulkodtak a nyárson forgó, zöldségekkel töltött birka elkészültének előrehaladtáról, melyet sötétedés után tálaltak fel grillezett krumpliágyon.

A gyerekek távoztak a fogadó családokhoz. Ismét egy élményekben gazdag, emlékekkel teli napot zártunk. A második napon kezdődő barátságok még inkább elmélyültek. Örömmel tapasztaljuk, hogy egyre önfeledtebben tudnak együtt játszani és társalogni a különböző népek gyermekei.

3. partnertalálkozó - Románia - 2. nap

2. nap: a kirándulások napja

Korai kelés - egy időzónával keletebbre vagyunk - után, finom reggelivel, helyi ízekkel fogadtak vendéglátóink.
Egésznapos buszkiránduláson ismerkedtünk a tágabb környék nevezetességeivel.
Első állomása túránknak Posada volt, itt a Nemzeti Vadászati Múzeum kincseit ismerhettük meg. Több aranyérmes zerge, őz, szarvas, medve, vaddisznó trófeája díszítette a falakat.
Tárlatvezetőnk hangsúlyozta a természetvédelem, vadvédelem, vadászat együttműködésének fontosságát.
Utunk csodálatos, távolabb hófödte csúcsok között vezetett Sinaia felé.
Ez a Déli-Kárpátok egyik turisztikai központja, kaszinóval, sífelvonós pályákkal, nyári időszakban mountainbike túraútvonalakkal.
Megcsodálhattuk a Peles kastélyt, amely barokk, rokokó, túlzásoktól sem mentes. Itt nevelkedett a román királyi dinasztia több tagja is.

Bővebben: 3. partnertalálkozó - Románia - 2. nap

3. partnertalálkozó - Románia - 1. nap

1. nap: Romániai partnertalálkozó, utazás

A Comenius A (Intercultural Living school) programban hét ország iskolája dolgozik együtt. Cél: az országok kultúrájának megismerése.

Májusban már a harmadik alkalommal találkoznak az iskolák képviselői (Spanyolország és Lengyelország után) a romániai Traisteniben. A település egy zsákfalu a Keleti- és a Déli-Kárpátok hegyvonulatai között, közel 2000 méter magasan a Doftanei folyó völgyében.

A település iskolájában 160 tanuló van, a nevelőtestület 15 fős. Az iskolát két éve összevonták a környező települések közös gimnáziumával.

Bővebben: 3. partnertalálkozó - Románia - 1. nap

Kiegészítő információk