Ötödik nap: Búcsú a sirályoktól és minden mástól

Szinte egész itt tartózkodásunk alatt kísértek minket a sirályok. Nagyon jól érzik magukat ezen az éghajlaton. (Remélem, vannak a képen sirályok is!)

Ma elköszöntünk tőlük, és persze a tájtól, és legfőképp azoktól az emberektől, akiket megismerhettünk a Froya szigetén épülő, szépülő Sistrandában.

Az utolsó estén a Bryggen étteremben találkoztunk. A felettünk tornyosuló esőfelhőkből lassan az eső is eleredt, de meggondolta magát, és elállt, csak a sötét árnyék hatása maradt meg, és a világos horizont a szárazföld felől. A kikötő hullámai is szürkébben voltak, mint a délutáni napsütésben.

Bővebben: Ötödik nap: Búcsú a sirályoktól és minden mástól

Ötödik nap: Érdekes és tanulságos délelőtt

A beszélgetések és a cég saját honlapja szerint is a világ egyik legnagyobb lazactenyésztő farmjára látogattunk. Közel volt, Froya szigeten fekszik. Legalábbis az a telep, ahová mi mentünk. Amennyi lazacot láttunk feldolgozni, arra gondoltunk,hoznak más telepekről is feldolgozandó halakat, hiszen a szállítószalagon folyamatosan érkeztek. A lazacokat a szabad vízben kialakított ("holding cages") helyen nevelik, szóval mindig friss vizet kapnak.

Panorámakép a lazacok öbléről. Középen a lazacok medencéje

Bővebben: Ötödik nap: Érdekes és tanulságos délelőtt

Negyedik nap: Délutáni és esti beszélgetések

A délutáni alkotás után sétáltunk egy órányit a kicsi település központjában. Megnéztük az iskolaépületeket is. Az általános iskolában 1-10 osztályig tanulnak a gyerekek, majd folytatják a 11-12. évfolyamot már egy másik épületben. A 12. után szakma tanulására is van lehetőségük. Zeneiskola is működik, az igazgatója lengyel. Az általános iskolában is láttunk külön tantermet a zenei foglalkozások megszervezéséhez. Általában azt mondhatjuk, nagyon jól felszerelt az iskola. Minden teremben rengeteg fejlesztőeszköz, segédeszközt láttunk. Nagy hangsúlyt fektetnek a szabadidő eltöltésére. Az épületben több helyen beszélgető helyek vannak asztalokkal, székekkel, sok konyha a tantermekben vagy azok mellett. Megcsodálhattuk a kicsi, de nagyon jól használható úszómedencét, valamint a mellette található "pancsolót". Inga (a norvég koordinátor, angoltanár) elmondta, hogy a kicsik között nagyon, a nagyobbaknál már nem annyira népszerű az úszásoktatás.

Bővebben: Negyedik nap: Délutáni és esti beszélgetések

Negyedik nap: Találkozó az iskolában

Ébredhettünk volna későn, de már reggel hatkor talpon voltunk. Kicsit dolgoztunk (milyen jó az internet, megoldja a távolság szabta korlátokat), majd a szálloda földszintjén reggeliztünk. Svédasztal, bőséges választék. Végre, volt hal. Úgy gondoltuk, Norvégiában a halat is hallal eszik (legfeljebb fókával), de nem, a negyedik napig kellett várnunk, mire hallal is találkoztunk a tányéron.

Kilenc órakor találkoztunk a helyi nevelőkkel, gyerekekkel az iskolában. Először alig láttunk gyerekeket, de megtudtuk, vannak ők elegen, 300 diák tanul a tavaly felépített, nagyon jól felszerelt iskolában. (A képen a Sistranda Skole igazgatónője és egy diák, aki tolmácsolt.)
A rövid bemutatkozások után átsétáltunk a kicsi falu szép színháztermébe, ahol rövid műsorral köszöntöttek minket. Sistranda igazi európai falu. A műsorban szerepelt norvég kisfiú, lengyel és észt származású kislány. Aki felkészítette őket az előadásra: norvég születésű tanárnő. Az iskola számunkra szokatlanul működik: a gyerekek sétálgatnak, unatkoznak, más csinálnak tanítási órán, mint amit a nevelő kér. Sapkában ücsörögnek, alszanak, telefonálgatnak. Csak néhány gyerek figyel a nevelőre. Vajon mikor és mit tanulnak?

Bővebben: Negyedik nap: Találkozó az iskolában

Harmadik nap: A fjordok és Trondheim

Korán reggel ébredtünk. Nem fájt a szívünk, hogy elhagyhatjuk a Sentrum Pensjonat panzót, mely a világ legdrágább városának (Oslo) legolcsóbb panziója. Itt aludtunk két éjszaka. Illemhely csak a folyosón, emeletenként, zuhanyzó a négyemeletes épület második emeletén.... egy az egész panzióban. Olcsó húsnak ... mondja a magyar.

8.02-kor (másodpercre pontosan) indult a vonat Trondheimbe. A távolság nem nagy, de szerintem Norvégiában a "légvonal" fogalmát nem is ismerik. A rengeteg fjord miatt képtelenség egyenes utakat építeni, így az utazásunk kb. 6 órát vett igénybe. A vonat komfortja lényegesen jobb, mint a panziójé ... Kényelmes ülések, az ülések mellett fejhallgató csatlakozó rádióhallgatáshoz (nem próbáltuk ki), ingyenes wifi az internethez.
Az út elején nem sok mindent láttunk a környékből. A tájat köd borított. Azt láttuk, hogy itt bizony tél van: mindenhol hó és hó. Ahogy egyre északabbra mentünk, szerencsére csökkent a köd, néha még a nap is kisütött, de a csak egyre vastagabb lett. A folyók, tavak, fjordok vizén még a hó és a jég volt az úr.

Kora délelőtt érkeztünk mai egyik úticélunkhoz, Trondheim városához. Ez Norvégia harmadik legnagyobb városa, nagyságrendileg akkora lehet, mint Debrecen (170.000 lakos). Egyetemváros, 30.000 egyetemista tanul a tudományegyetemen (nekünk ezt mondta az idegenvezetőnk, lehet, hogy más képzés is folyik az egyetemvárosban).
A város fjord partján fekszik (ami nem meglepő, bármerre jártunk, szinte lépten nyomon fjordokat látunk). Trondheim a Trondheimsfjord partján fekszik (ez Norvégia harmadik legnagyobbb fjordja). A várost 997-ben alapították. Két legfontosabb idegenforgalmi látványossága a Nidarosi katedrális (Nidarosdom) és az érseki palota (Kongsgaarden). Ezek az épületek egymás mellett állnak az óváros közepén.

A katedrális:


A norvégok jellegzetes épületeik színesen pompáznak a hűvös szélben a néha Velencét idéző csatornák partján:

A kiadós városnéző séta érintette a helyi "Csodák Palotáját" és a város nevezetesebb pontjait, a Kristiansten erődben ért véget. A város fölé magasodó domb tetejéről csodálatos látvány volt a hatalmas fjord egy picike része is.


Jól megérdemelt vacsoránkan a helyi egyetemisták kedvenc helyén, a éttemben fogyasztottuk el, ami ez volt:

 

Fél kilenckor autóbuszra ültünk. Háromórás utazás várt ránk Trondheimből Sistrandára. Sistrandáról egyelőre csak annyit, hogy Norvégiában ettől nyugatabbra már csak Gröndland van ...

Kiegészítő információk