Comenius A - Litvánia - 4. nap

Reggel a helyzet változatlan
Azaz ugyanazt kapjuk, amit az első nap rendeltünk. Két nap egymás után még elmegy a zöldséges omlett ...

Birzai múzeum
Azt gondoltuk már az utazásunk alatt látott tájról, hogy igazi érdekességek várnak majd ránk. Így is történt.
A múzeumnak helyet adó gyönyörű kastélyt 1586-ban kezdték építeni Krzysztof Mikołaj Radziwiłł megrendelésére.
A legnagyobb litván nemesi család, a fejedelmi rangot is kiérdemelt Radziwillek kastélya meglehetősen fordulatos történelmet tudhat maga mögött: az északi háborúban a svédek szinte teljesen megsemmisítették, csak a XX. század második felében hozták helyre.
A pincében a környék élővilágát mutatják be, van az egykori arisztokraták életét bemutató tárlat (itt valódi lúdtollal is írhatunk), egyháztörténeti bemutató (felekezetetek szerint), kortárs képzőművészet. A legérdekesebb a litván állam önállóságát ismertető rész, ennek is főleg a két világháború közti időszakot dokumentáló szakasza. Habár nemzeti történelmüket a litvánok nagyon gyakran bemutatják múzeumaikban, a birzai talán a legtartalmasabb, amit láttunk.

A kastély alagsorában bemutatták, hogyan főzik a híres helyi sört, amit meg is kóstolhattunk. Ismerősként üdvözöltük az énekkart, akikkel tegnap is találkoztunk az iskolai fesztiválon. Itt is bemutattak néhány helyi népdalt, majd meg is táncoltattak minket.


Az ebédet is itt, a kastélyban fogyasztottuk el (tengeri hal, fűszeres mártással).

A birzai nemzeti park
Több nevezetességet, érdekességeit is láthattunk itt.
A Radziwill-kastély melletti tavon, a lutheránus templom közelében találunk egy 525 méter hosszú fa gyaloghidat a vízen át, azt mondják rá a helyiek, hogy a leghosszabb ember által épített híd (szerintem minden hidat ember épít, hacsak a hódokat nem számoljuk ...).
A környéken sok víznyelő van. Először bombatölcséreknek néztük őket, de kiderült, nem azok. A környéken mintegy 9,000 különböző méretű víznyelő található!


2. munkaértekezlet
Ha jól értettük, hazafelé egy olyan "tanyán" töltöttünk el kb. másfél órát, akik megtermelnek meguknak minden szükséges élelmiszert. Halászlét (nem magyar recept szerintit!) és burgonyapogácsát birsalmalekvárral vagy snidlinggel kóstolhattunk meg. Mindhárom étel finom volt.
Koordinátoraink kihasználták a kicsit hosszúra nyúlt látogatást, és megbeszélték a magyar találkozó részleteit: a hozzánk érkező felnőttek, gyerekek számát, a program részleteit.


Búcsúvacsora
A csoport teljes utolsó találkozójára a Rinkuskiu sörfőzde adott helyet. Megnézhettük a hatalmas sörfőző edényeket, végigvezetett minket a tulajdonos a technológiai teljes vonalán. A vége a folyamatnak a sörkóstolás volt. A frissen főzött söröket többliteres kancsókban tálalták fel, megízlelhettünk hatféle sör a 2 százalékos "lájt" sörtől kezdve a barna sörig. Közben ételeket, sörkorcsolyákat fogyaszthattunk (zsírban pirított fokhagymás kenyeret sajttal, rántott hagymakarikát), illetve közben a vacsorát is feltálalták.
A kóstolás után osztották i vendéglátóink az igazolást a részvételekről (ez a pályázati dokumentációba kell), illetve ajándékokat adtak át a partneriskolák részére.
Hosszú beszélgetések után este 22.00 órakor érkeztünk a szállodába.
Elbúcsúztunk spanyol, román barátainktól, hiszen ők éjszaka vagy korán reggel elindulnak Vilniusba a repülőtérre.
A repülőjegyek foglalási akadályai miatt sajnos nem tudunk pontosan akkor érkezni és távozni, amikor a program véget ér. Holnap még találkozunk a török és lengyel kollégákkal.

 

Itt északon még 11 órakor (otthoni idő szerint 10) még nem nyugszik le a nap, tehát messze még az alvás ideje :)

Folyt. köv. holnap!

Kiegészítő információk