Hírek

Őszi játszóház

Őszi játszóház

Az Őszi szünet előtti utolsó tanítási napon került sor az alsó tagozatos tanulók őszköszöntő játszóházának megrendezésére. A hagyományosnak számító, minden évben várva várt eseményre a nagycsoportos óvodások is meghívást kaptak, akik nagyon szívesen látogattak el a hozzájuk legközelebbi iskolákba, hogy részt vehessenek a közös programban- még a szakadő őszi eső ellenére is.

A játszóházat minden intézményegységben fergeteges táncház nyitotta meg, melyet az iskolák tornatermeiben tartottak. Ez a tevékenység is a hagyományokat követve olyan közösségi esemény, melyeket valaha nagyszüleink is megtartottak az őszi munkák befejeztével, a szüret zárásaként. Alsós gyerekeinkkel ehhez a szép hagyománynak a megéléséhez, újraélesztéséhez igazodtunk, megmutatva, hogy a munka után mi is megérdemelten tudunk ünnepelni: tánccal, közös énekléssel, kézműveskedéssel. A közös éneklésben előkerültek népdalaink, a témában és tartalomban  az őszhöz illeszkedőek:  Érik a szőlő, A tokai szőlőhegyen, Ősszel érik…

 

A közös tánc után kézműveskedtek az osztályok, szebbnél szebb természetes anyagok kerültek elő az alkotásokhoz, elsősorban az őszi termések, magvak, falevelek. Ezek segítségével készítették el a gyerekek a díszeket, játékokat, világító lámpásokat, koszorúkat. A közös munkálkodásokat a szülők kellemes meglepetése egészítette ki, olyan kóstolnivaló finomságokkal, amelyek szintén az őszi évszakot illusztrálták.

A kézműves foglalkozások hangulatát emelte a tanító nénik és bácsik kiegészítő előadása, magyarázata az alapanyagok előállításáról, felhasználhatóságáról – az egész délutáni programszervezés és lebonyolítás mellett.

Kicsit elfáradva, ám mégis nagy örömmel zártuk a délutánt, átélve a közösség éltető erejét, a hagyományaink megelevenítését, megfogadva, hogy „jövőre ugyanezt, ugyanígy megrendezzük”!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fekete Andrea


 

Kiegészítő információk