Hírek

Polgári SIKK - új kiállítás a könyvtárban

A tárlat a polgárosodó Debrecen női ruháiból, kiegészítőiből ad ízelítőt, s enged betekinteni a korabeli polgárok életmódjába. Iparművészeti gyűjtemény gazdag anyaga jelenik meg ezen az időszaki kiállításon, ahol soha nem látott, vagy csak több évtizede bemutatott tárgyak szerepelnek.

 

A divat sodró erővel ragadja magával az embereket, s bár intenzív, de viszonylag rövid idő alatt lezajló változást hoz. Divatosnak lenni annyit jelent, mint az aktuális változásokat mielőbb követni. Az iránta való érdeklődés főként a „szebbik nemre” jellemző.

A kiállítás alsó szintjén egy mai nő álmodja magát vissza a bemutatni kívánt korba. Az „álomban” nem szokványos formában kelnek életre a múzeumi tárgyak.

A galérián idővonal mutatja be a női divat legjellegzetesebb és legérdekesebb változásait a kiegyezéstől a második világháború kitöréséig. A divat nem egyformán érinti a különböző társadalmi rétegeket. Az arisztokrácia, a művészek és a nagypolgárság diktálta, a polgári középosztály pedig követte. Ez utóbbi társadalmi réteg áll a kiállítás középpontjában.

A divat ebben az időszakban már Debrecenben is a polgárság mindennapjainak szerves része volt. Az új befogadását megkönnyítette, hogy a felbomló cívis társadalom főként hagyományokra épülő törvényei már nem érvényesültek. Emellett megjelent egy új, vállalkozó szellemű polgári réteg, amely életmódjában is fogékony volt az újdonságok iránt. Ugyanakkor közülük kerültek ki a város modernizációjának motorjai. Tagjai ott vannak az Emlékkert, a Zenede, a Színház és a Kaszinó alapítói között. Nekik köszönhetően változatos társasági élet folyt a városban, melynek ünnepi alkalmain a nők már a legújabb divatot követő ruhákban jelentek meg.


 

Kiegészítő információk