Hírek

Bocskai Istvánra emlékeztünk

Bocskai Istvánra emlékeztünk

Iskolánk névadójára, valamint városunk 414. születésnapjára Idén is a Bocskai és kora történelmi vetélkedő megrendezésével emlékeztünk 2019.december 11-én. Az intézményi jó gyakorlattá vált tehetséggondozó versennyel azokat a 7-8. évfolyamos általános iskolás és gimnazista diákokat szólítjuk meg, akik az iskolai tananyagon túl szívesen foglalkoznak kicsit többet népünk és hajdú őseink történetével, Bocskai fejedelem életművével.

A versenyfelhívásra hat, 4-4 fős csapat küldte el nevezését. Iskolánk versenyzői mellett köszönthettük a szintén ősi hajdúváros, Hajdúhadház Földi János Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola csapatát, a Hajdúnánási Református Általános Iskola és Óvoda, valamint a Körösi Csoma Sándor Gimnázium kis történészeit.

 

Az interaktív szóbeli versenyre való felkészülés során – amit ajánlott írásos források és kisfilmes anyag megadásával segítettünk – előzetes kreatív feladatként egy olyan tetszőleges technikával létrehozott címer készítésére kértük a gyerekeket, mely egyaránt kifejezi Bocskai István történelmi nagyságát, valamint őket is. A magukkal hozott alkotások szóbeli bemutatása éppoly alapos volt, mint maguk a kreatív, szépen kidolgozott címerek. Előadásukban utaltak a heraldika világában való tájékozódásukra, mely még komplexebbé tette felkészülésüket.

A játékos, több tudományágat, művészetet magába foglaló feladatok során az ismeretek mellett fontos volt a csapattagok együtt gondolkodása, összehangoltsága is, amiben mindegyik csapat jeleskedett.

Bár összemérték tudásukat a csapatok, de a fő cél nem ez volt, hanem hogy méltóképp emlékezve tovább vigyük őseink örökségét.

A kilenc feladatos versenyben fej-fej mellett haladva a következő csapatok voltak a legeredményesebbek. Gratulálunk minden résztvevőnek!

 helyezés

 csapatnév

 

csapattagok

felkészítő tanár

 I.

 Bocskai utódai (Bocskai Iskola)

Kardos Kevin

Pásztor Dániel

 

Rékasi Benedek

 

T. Tóth Patrik

 

Szabó Albert

 II.

Bocskai udvarhölgyei (Bocskai Iskola)

 

Csorvási Tímea

 

Dózsa Fanni

 

Málovics Dóra

 

Nábrádi Anna

 

Szabó Albert

 III.

Bocskai angyalai (Református Általános Iskola)

 

Kabai Patrik

 

Mihalik Bertold

 

Prepuk Inez

 

Tímári Imre

Lukácsné Tompa Zsuzsanna

 

Köszönjük a gyerekek alapos felkészülését, melyet tanáraik – Bencze Andrea, Lukácsné Tompa Zsuzsanna, Lakatos Zsolt, Szabó Albert – segítettek; a zsűri szakértő munkájában való közreműködést Husvéthné Szabó Judit könyvtárpedagógusnak, Pappné Fülöp Ildikó intézményvezetőnek, Székely Barnabás igazgatóhelyettesnek; a versenyfeladatok összeállításában nyújtott segítségéért Szabó Éva tanárnőnek, valamint a megrendezéshez, jutalmazáshoz, megvendégeléshez való forrás biztosítását az iskolavezetésnek, a Hajdúböszörményi Tankerületi Központ munkatársainak és iskolánk Diákönkormányzatának.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bodnárné Varga Márta,
humán munkaközösség vezető


 

Kiegészítő információk