Hírek

Helyi értékeink

Helyi értékeink

2017. november 20-24. között került bemutatásra a helyi értékekből rendezett kiállítás megyénk 5 településén.

A kiállítással egyidejűleg a hét minden napján, mindig más település rendhagyó óra keretében ismerhették meg a tanulók helyi értékeiket, az értékgyűjtést. A rendezvényeken került sor az október elején kiírt pályázatok értékelésére, a díjátadásokra. Minden településen az első helyezett csapat könyvutalványt, a 2. helyezettek fidget spinnert, a harmadik helyezettek pedig frizbit kaptak jutalmul.

A rendhagyó órák alatt "Tudod-e" játékos kérdezz-felelek formában adtak számot a tanulók a helyi értékekről megszerzett tudásukról. A játékon helyes választ adók megyei értéktár logóval ellátott használati tárgyakat (kulcstartó, hűtőmágnes, fa jojó, hajlítható vonalzó, nyakpánt) vihettek haza.

A rendezvényeket minden esetben vendéglátással zárták a szervezők. (hbmo/értéktár)

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat a Földművelésügyi Minisztérium által kiírt HUNG-2017 pályázat I. célterületére benyújtott „Tudod-e?” pályázata 2 000 000 Ft támogatást nyert.

A projekt kimenete egy, a Hajdú-Bihar Megye Napjához (november 22.) kapcsolódó, 2017. november 20-24. között megrendezésre kerülő kiállítás, valamint a hét napjain, minden nap más-más helyszínen, a település iskolásainak rendezett rendhagyó óra keretében beszélgetés, és Tudod-e kérdés-felelet a helyi értékekről. A rendhagyó óra keretében derült ki az októberben meghirdetésre került kreatív pályázat települési nyertes csapatának neve.

A kreatív pályázat során az iskolás csapatoknak olyan kreatív pályamunkát kellett benyújtani, amely a település, általuk kiválasztott, a helyi értéktárban szereplő értékét jelenítette meg. A pályamunka szabadon választott technikával, szabadon választott alapanyagok felhasználásával készült. Az egy hétig tartó kiállításon a beérkezett pályaművek is bemutatásra kerültek.

Megyénk 5 települése (Berettyóújfalu, Hajdúböszörmény, Hajdúnánás, Létavértes, Püspökladány) került bevonásra a projekt megvalósításába, így a megyenaphoz kapcsolódó hét minden napján más-más település értéktára volt a főszereplő. A megyenapi rendezvény helyszíne ebben az évben Létavértes volt, így  november 22-én Létavértes település iskolásai vehettek részt a rendhagyó órán. 

Városunkban november 20-án került sor mind a kiállítás-megnyitóra, mind a vetélkedőre, ahol 7 csapat bizonyította tájékozottságát a témát illetően, illetve ők adták be kreatív alkotásaikat a meghirdetett pályázatra. A szakmai zsűri mérlegelése alapján a helyezések a következők lettek:

  1. A hajdúnánási Csiha-malom  (Bocskai iskola 6.e - Szabóné Berencsi Irén)
  2. Mónus József harci cél és távlövő íjászata, szellemisége, a IX-XI. századi íj és nyílhasználat gyakorlati megismerése és ismertetése, illetve eredményeinek hasznosítása íjász világversenyeken (Bocskai iskola 7.b - Mónusné Ruszin Anna Mária)
  3. A kelt tészták királynője - az aranygaluska (Bocskai iskola Hagyományőrző szakkör - Vargáné Papp Júlia)

A diákok bevonása az értékek ismeretébe nem újdonság megyénkben, mivel a HUNG-2016 pályázat keretében a megyei önkormányzat az „Értékeink vetélkedő Hajdú-Bihar megyében” projekt (szintén a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósult meg) során már több mint egy éve elindította azt a folyamatot, amely a felnövekvő nemzedék számára igyekszik felkelteni az érdeklődést a helyi értékek, az értékgyűjtés iránt. A megyei önkormányzat, valamint az értéktár bizottságok tagjai szeretnék megismertetni a fiatalokkal környezetük, településük, tájegységük értékeit, inspirálni őket az értékgyűjtésre, értékmegőrzésre.(hbmo.hu/értéktár)

Szép példája volt ez a pályázati program e célok megvalósításához. Bízunk benne, hogy a résztvevőkön kívül másokhoz is eljut ez a tisztelet és tudás, mely helyi értékeinkhez fűződik, valamint abban is, hogy városlakóként is teszünk azért, hogy ezek az értékek valóban azok is maradjanak emlékeinkben, érzéseinkben, mindennapjainkban.

 Fekete Andrea

*****************************************-

Kiegészítő információk